Verhoogd comfort, lagere operationele kosten
De nieuwe Big Pack generatie van Krone

Spelle, september 2020 – Zowel het verlagen van de Total Cost of Ownership (TCO = totale eigendomskosten) als het verbeteren van het bedieningscomfort stonden bovenaan het eisenpakket voor de doorontwikkeling Krone grootpakpersen. Zo heeft Krone een groot aantal slijtdelen doorontwikkeld en geoptimaliseerd, wat merkbaar is in een nog langere levensduur. Het resultaat is de nieuwe generatie Big Pack, welke als echte high performance persen overtuigen. Bijzondere kenmerken van de nieuwe Big Packs zijn naast het nieuwe, moderne design het langere perskanaal en het nog robuuster uitgevoerde variabele vulsysteem VFS. Daarnaast zijn er verschillende comforteigenschappen die het werken met de pers aanzienlijk vereenvoudigen, zoals bijvoorbeeld het nieuwe reinigingssysteem genaamd Krone PowerClean. De nieuwe Big Pack modellen zijn onveranderd verkrijgbaar met de kanaalafmetingen 1270 en 1290.

Verlengd en versterkt perskanaal
Het perskanaal van de nieuwe Big Pack 1270 en Big Pack 1290 werd met meer dan 20% verlengd tot een lengte van 3,60 m. Ook zijn alle modellen nu voorzien van een bovenste persklep over de gehele breedte van het perskanaal, waarmee deze overeenkomen met het techniek van de Big Pack 1290 HDP HighSpeed. Dankzij het verlengde perskanaal en de bredere persklep kunnen er nog beter gevormde balen geperst worden met aanzienlijk hogere baalgewichten, met name bij de Big Pack 1270.

Variabel vulsysteem VFS voor een optimale capaciteit
Ook de componenten van VFS heeft Krone met betrekking tot belastbaarheid en capaciteit grondig doorontwikkeld. De maximaal optredende krachten in de aansturing zijn bijvoorbeeld drastisch gereduceerd, waarmee de levensduur van het VFS systeem verdubbeld kon worden. Bovendien is het nu mogelijk om de instelling van de toevoerbalken direct aan te passen via de terminal, wat resulteert in beter gevormde balen en hogere baalgewichten. Tenslotte wordt middels een krachtmeting in  de aandrijving continu de belastbaarheid van het VFS systeem bewaakt en worden deze gegevens weergegeven in de terminal. Zo kunnen ook onervaren chauffeurs een Big Pack optimaal inzetten en maximale capaciteit behalen.

En zo werkt het VFS systeem: de tastkam wordt nu bewaakt door een draaihoeksensor. Is er niet genoeg materiaal verzameld voor een nieuwe invoer, dan wordt er niet ingevoerd maar een volgende VFS-omdraaiing  gemaakt middels de elektrisch aangestuurde rem. Alleen wanneer de voorkamer voldoende gevuld is wordt de curvebaan verstelt en transporteert de inbrenger het gewas naar het perskanaal.

De clou: middels een nieuwe, elektrische instelling kan vanuit de cabine de vulling van de voorkamer, en daarmee plakdikte ofwel het aantal plakken in de baal, in vijf stappen worden ingesteld. Via een indicator op de terminal ziet de chauffeur direct in hoeverre de voorkamer gevuld is bij elke cyclus, om zodoende het moment van invoeren van het gewas aan de omstandigheden aan te passen. Eveneens praktisch: bij een invoermodus van 1:1 wordt de rem niet aangestuurd en wordt dus continu ingevoerd.

Altijd schoon aan het werk dankzij Krone PowerClean
Volledig nieuw en uniek is de knoperreiniging, die niet alleen het knopersysteem maar ook delen van de gehele machine schoon houdt. Het highlight: middels hydraulisch aangedreven blazers wordt er rondom het knopersysteem een overdruk gecreëerd, waardoor verontreinigingen niet eens de kans krijgen om te ontstaan. De gecreëerde luchtcirculatie reinigt tevens de zijkanten van de machine achter de beschermkappen tot aan het onderstel. Grote hoeveelheden gewas die achterblijven op de machine, zoals bijvoorbeeld op het perskanaal, behoren daarmee tot het verleden. Dit heeft dan ook een positieve uitwerking op de levensduur van de knopers, daar deze nu altijd zonder vervuiling werken.

Slimme optimalisaties voor meer comfort
De dissel van de nieuwe Big Pack generatie werd versterkt, terwijl het design gelijktijdig werd afgeslankt. Daarbij verzorgt een versterkte tussengelegen bok, met een groot instelbereik, voor een geoptimaliseerd verloop van de aftakas en zodoende voor een langere levensduur van deze aftakas. Bovendien werd de steun voor de bekabeling geoptimaliseerd om zodoende een eenvoudigere aan- en afkoppeling mogelijk te maken. De verstelmogelijkheid voor de hoogte van de aanspanning is eenvoudig en snel aan te passen aan de achterkant daarvan. Hierdoor kon een slankere dissel ontworpen worden wat resulteert in een nog betere wendbaarheid van de pers. Optioneel biedt Krone nu ook een aanrijbeveiliging aan voor de dissel om zodoende de trekkerbanden te beschermen. Voor de aftakassen heeft Krone voor alle Big Pack machines gekozen voor de toeleverancier Walterscheid, wat volgende voordelen met zich meebrengt: verbeterde beschermbuizen die geen bevestigingskettingen nodig hebben en een verhoogde smeerinterval.

Onderhoudsvriendelijkheid is een belangrijk argument voor wat betreft de assen. Zo wordt er bij de Big Pack uitsluitend gebruik gemaakt van kwalitatief hoogwaardige en nog steeds relatief lichte BPW tandemassen met bladveren, waarbij alle belangrijke smeernippels op de centrale smering zijn aangesloten. De mogelijke bandenmaat gaat tot en met de maat 620/50 R22,5, terwijl er in de toekomst ook optioneel een onderstel verkrijgbaar zal zijn voor bandenmaten tot en met een diameter van 26,5 inch. Een ander pluspunt: in de BPW tandemassen zijn aanzienlijk sterkere blokkeercilinders gemonteerd, waardoor het ook bij stilstand mogelijk is om de assen recht te zetten en de wielen te blokkeren.

Naast versterkte tastwielen zet Krone bij de pick-up ook in op versterkte, smeerbare lagers welke gekoppeld zijn aan de centrale vetsmering. De ophanging van de gewasgeleiderol is centraal en traploos instelbaar, waarbij het instellen snel en eenvoudig gaat aan de linkerzijde van de machine.Eveneens nieuw is de naar achteren geopende pick-up, zo kunnen bijvoorbeeld touwresten probleemloos verwijderd worden. Op aanvraag biedt Krone een hydraulisch aangedreven pick-up aan voor de Big Pack.

Praktisch design
Ook optisch overtuigt de nieuwe Big Pack generatie. Zo zijn de touwkasten nu direct in de zijdelingse beschermkappen geïntegreerd, wat leidt tot minder verontreinigingen in de touwkasten. Een ander voordeel: bij het aanvullen van de touwkasten hoeft nog maar een kleine beschermkap geopend te worden. De nieuw vormgegeven touwkasten bieden een goed overzicht op de touwvoorraad, waarbij er plaats is voor 30 rollen van 10 tot 15 kg. Geheel naar wens kan de Big Pack ook nog voorzien worden van twee extra touwkasten, waardoor er in totaal 42 rollen met een totaalgewicht tot 630 kg meegenomen kan worden. Eveneens nieuw zijn de zijdelings hydraulisch klapbare beschermkappen, die twee verschillende klappingen kennen. De chauffeur bedient de beschermkappen direct via de terminal vanuit de cabine, of direct via de knoppen op de machine, en kan zo de touwkasten parallel laten zakken of opklappen zoals bekend van de Big Pack 1290 HDP II. Op deze manier kan de touwvoorraad snel, eenvoudig en comfortabel bijgevuld worden, terwijl deze techniek daarnaast een goede toegang creëert voor service- en onderhoudswerkzaamheden.

Met VariCut snij-inrichting
Alle Big Pack machines met snij-inrichting worden per direct met de reeds bewezen VariCut snij-inrichting (VC) uitgevoerd. De VariCut snij-inrichting kan ingezet worden met het maximale aantal van 51 messen, of met een messencassette van maximaal 26 messen, en scoort met name punten vanwege het hoge bedieningscomfort. Zo kunnen de messengroepen (51/26/25/12/5/0) of (26/14/12/6/6/0), welke standaard vanaf de fabriek voorgeprogrammeerd zijn, ook voorzien worden van een individuele indeling naar klantenwens. De messengroepen worden door het draaien van de voorsorteeras gekozen. Alle schakelnokken zijn op deze as gemonteerd en kunnen zodoende snel en gemakkelijk aangepast worden. De chauffeur kan daarmee geheel flexibel op individuele oogstomstandigheden en specifieke klantwensen reageren.

Balen afleggen naar wens
De Big Pack wordt per direct ook “BaleCollect-ready” aangeboden, ofwel alle noodzakelijke onderdelen om een BaleCollect balenverzamelwagen aan te bouwen zijn dan al reeds gemonteerd. Onveranderd biedt Krone ook de varianten aan met baaluitwerper, met of zonder weeginrichting.

Samenvattend: met de nieuwe Big Pack generatie onderstreept Krone zijn jarenlange ervaring op het gebied van grootpakpersen en presenteert daarmee een nieuwe, op vele vlakken innovatieve High Performance pers, die overtuigt vanwege de ongekende kwaliteit van de balen, het maximale comfort en de lange levensduur.