Exclusieve instapmodellen
Krone breidt VariPack serie uit

Spelle, september 2020 – Met de VariPack Plus heeft Krone een nieuwe krachtige ronde balenpers voor het professionele gebruik ontwikkelt en zet daarmee nieuwe maatstaven op het gebied van persdichtheid en capaciteit. Het productprogramma wordt dan ook uitgebreid met vier nieuwe modellen, VariPack V 165 en V 165 XC alsook VariPack V 190 en V190 XC.

Veel componenten konden dan ook overgenomen worden van de VariPack Plus, vandaar dat ook de nieuwe persen hoge ogen gooien met betrekking tot hoge baalgewichten en maximale capaciteit in stro en hooi. Door de eenvoudigere uitvoering zijn deze machines niet alleen voor loonbedrijven geschikt, maar ook voor landbouwers met eigen mechanisatie.

Bij de VariPack V 165 kan de baaldiameter traploos ingesteld worden van 80 cm tot 1,65 m. De VariPack V 190 perst balen van 80 cm tot 1,90 m. Geheel naar keuze kunnen beide machines met of zonder een snijinrichting uitgevoerd worden.

Vier eindeloos ronddraaiende riemen zorgen, net zoals bij de VariPack Plus, voor een perfecte baalvorm. De perskracht en de baaldiameter kunnen traploos vanuit de cabine ingesteld worden via de bedieningsterminal. De zachtheid van de kern laat zich, qua intensiteit en grootte, geheel naar wens in 3 stappen instellen; waarna de aanpassing aan het gewas eenvoudig en snel plaatsvindt.

Een verdere unieke eigenschap is het extreem snelle uitwerpen van de baal. In minder dan 5 seconden is de achterklep te openen én te sluiten. Een indicator voor de rijrichting biedt daarnaast ondersteuning voor een gelijkmatige vulling van de perskamer. Zo lukt het zelfs beginnende chauffeurs om bij de eerste poging mooie balen te persen.

Bewezen en nieuwe componenten
Vanzelfsprekend maakt Krone bij de nieuwe VariPack modellen gebruik van bewezen elementen, zoals bijvoorbeeld de EasyFlow pick-up. De ongestuurde bouwwijze zorgt voor een rustige loop en minimale slijtage. De werkbreedte bedraagt 2150 mm, waardoor ook brede zwaden probleemloos worden verwerkt. De XC-persen zijn voorzien van een integraalrotor met een hoge capaciteit, in combinatie met een snijinrichting bestaande uit 17 messen waarbij de hoeveelheid messen snel aan het gewas aangepast kunnen worden.
De rotordiameter bedraagt 530 mm en staat dan ook voor maximale capaciteit waardoor ook zeer grote zwaden probleemloos door de snijinrichting gevoerd kunnen worden.

Dankzij de innovatieve interactie tussen de ongestuurde pick-up en de integraalrotor beschikken de nieuwe VariPack persen maar over enkele bewegende delen. Dat resulteert niet alleen in minimaal onderhoud, maar ook tegelijkertijd weinig slijtage. Voor een optimale prestatie en een uiterst geringe onderhoudsinspanning worden de rotor en de pick-up aangedreven middels een groot gedimensioneerde ketting.

Precies, comfortabel en praktisch
Door de standaard messengroepschakeling kan er middels een schakelas in de machine gekozen worden of alle 17 messen, de helft van de messen of geen messen ingeschakeld dienen te worden. In het geval van een verstopping kunnen de messen comfortabel vanuit de cabine uit het invoerkanaal gezwenkt worden, waarna aansluitend de bodem van de snijinrichting omlaag zwenkt. Hierbij ontstaan er geen voerverliezen, daar het gewas ook bij een blokkering aansluitend in de perskamer ingevoerd wordt. Uiteraard is ook ieder mes individueel tegen overbelasting beveiligd, terwijl bovendien alle messen eenvoudig en snel van achteruit de machine eruit genomen kunnen worden.

Ook de bindinrichting van de nieuwe VariPack scoort punten op het gebied van comfort en gebruiksgemak, zo kan bijvoorbeeld het net vanaf twee kanten ingebracht en aansluitend ingevoerd worden. Standaard wordt de pers uitgeleverd met een netbinding-inrichting, terwijl een touwbinding-inrichting optioneel verkrijgbaar is. Eveneens geheel naar wens verkrijgbaar is een uitzwenkbare invoerhulp, waardoor het net zonder grote moeite op de juiste plek geplaatst kan worden. Dankzij de standaard gemonteerde netschuivers, gaat ook het invoeren van het net snel en ongecompliceerd.

Perfect tot in het detail
Ook het onderhoud van de nieuwe VariPack wordt de chauffeurs aanzienlijk eenvoudig gemaakt; zo worden de kettingen allemaal volautomatisch gesmeerd gedurende de werktijd. Alle aandrijfkettingen worden middels een automatische kettingspanner gespannen. Bovendien is de nieuwe pers dusdanig vormgegeven, door middel van schuin aflopende beschermkappen, dat het ophopen van vuil voorkomen wordt.
Standaard is de VariPack voorzien van 15.0/55-17 banden, terwijl er optioneel gekozen kan worden voor de varianten 500/50-17 of 500/55-20.
Alle nieuwe VariPack modellen zijn daarnaast ISOBUS-ready. Zo is het mogelijk om de pers over de verschillende CCI-ISOBUS terminals te bedienen of over de eventueel reeds aanwezige ISOBUS terminal in de trekker. Als alternatief kan de machine ook via de overzichtelijke KRONE DS 100 of DS 500 terminals bedient worden.

Als praktische accessoires biedt Krone bijvoorbeeld vochtmeting, Tractor Implement Management (TIM) of een camerasysteem voor het gecontroleerde uitwerpen van de balen aan.