Dit jaar introduceerde Krone de allernieuwste serie BIG M 450 zelfrijdende maaier op de Agritechnica.

Innovaties BIG M 450

De BiG M 450 beschikt over een nieuwe cabine, een nieuwe motor en over een compleet nieuw maaiconcept. De werkbreedte van deze zelfrijdende maaier is verhoogd naar 9,95 m en behaald daarmee een capaciteit van 17 ha/uur. De drie maaibalken zijn compleet vernieuwd, zo heeft de maaibalk een compleet vrije doorgang tot wel 20% meer in vergelijking tot de voorgaande modellen.  Daarnaast beschikt de 450 over de nieuwe kneuzer met op grip staande V-vormige stalen klepels. Hierdoor vervalt de aandrijvingkast in het midden van de maaibalk. De maaibalk wordt nu vanaf de zijkant aangedreven, met een directe aftakas vanaf de machine. Deze technische oplossingen zorgen voor een verbeterde gewasstroom en een lagere vermogensbehoefte voor meer capaciteit en een egaler drogingsproces.

HeavyDuty-maaibalken

Standaard is de BiG M 450 uitgevoerd met onder andere de levensduur gesmeerde HeavyDuty-maaibalken met Safe-Cut maaischijfbeveiliging. De zijmaaier zijn in het zwaartepunt opgehangen zoals bij de EasyCut achtermaaiers, ook hebben de zijmaaiers nu obstakelbeveiliging. Het voordeel hiervan is dat bij het aanrijden tegen een obstakel de complete zijmaaier zowel naar achteren als naar boven zwenkt en daardoor over het obstakel gaat. De maaischijven zijn allemaal voorzien van messensnelwissel, om snel en eenvoudig messen te kunnen draaien of vervangen. De buitenste maaitrommels draaien naar binnen en de binnenste maaischijven draaien paarsgewijs. Hydraulische verstelling van de maaihoogte vanuit de cabine is standaard.

Hydraulische bodemontlasting

Nieuw op de Big M 450 is de volledig hydraulische bodemontlasting voor alle drie de maaiers. De gewichtsontlasting kan individueel per maaier comfortabel vanuit de cabine van de BiG M worden ingesteld. Optioneel zijn de hydraulische zijkappen en hydraulische sideshift op de frontmaaier, de hydraulische sideshift voorkomt dat er strepen blijven staan bij scherpe bochten of heuvelachtige percelen. Is de hydraulische sideshift niet meer nodig dan kan door met een druk op de knop de frontmaaier zich automatisch in de middelste positie zetten. Nieuw daarbij is de “stuurhoek automaat” waarbij automatisch in bochten en heuvelachtige percelen de frontmaaier in de juiste positie wordt gezet om streeploos te kunnen maaien.
Ook de nieuwe 450 is optioneel uitgevoerd met vijzels op de beide zijmaaiers, om het gewas direct in één werkgang op zwad af te kunnen leggen. Deze vijzels zijn bevestigd aan de kneuzers van beide zijmaaiers en transporteren het gemaaide/gekneusde gewas naar het midden, op het zwad van de frontmaaier. Deze optie is ook zeer interessant wanneer het gewas droog genoeg is en niet meer geschud hoeft te worden. Naast het gebruik in gras en luzerne kunnen de vijzels ook gebruikt worden in natte silage, als het gewas toch niet meer droog te krijgen is. Door de nieuwe achteras en door de automatisch hoogte verstelling van deze achteras, ontstaat er meer dan genoeg bodemvrijheid om ook grote hoeveelheden gewas op zwad af te leggen.

Specificaties

  • Liebherr motor (449 PK)
  • Werkbreedte 9,95 m
  • Stage 4 emissienorm
  • Service interval van 1500H
  • Voorzien van Silent- blokken wat resulteert in een rustig draaiende motor
  • Motormanagement Powersplit
  • Twee maaimodussen: Eco – en M-modus
  • Max. transportsnelheid 40km/uur
  • Hydraulisch in hoogte verstelbare voor- en achteras.