Krone presenteert de nieuwe AX opraapwagen, met een nieuw design en een nieuwe uitvoering. De nieuwe AX is als Krone AX 280 en 310 ook te verkrijgen als variant met hakselopbouw. Daarbij blijven de varianten met een inklapbare bovenzijde en gehele staalopbouw gewoon in het programma. Optisch heeft de nieuwe AX het modernere design dat overeenkomt met de RX en ZX series.

Voor de gewasopname maakt Krone gebruik van bewezen techniek, met een aantal extra details. Bijvoorbeeld de pick-up tanden die in W vorm zijn gemonteerd. Deze gepatenteerde ophanging van de pick-up tanden zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het gras over de gehele werkbreedte van de snijrotor. En een egalere belasting van de invoer. Die aan de basis staat voor optimale snijkwaliteit. De laadvloer van de AX loopt aan de voorzijde 100 mm schuin naar beneden richting de snijrotor af. Dit verkort de weg van de snijrotor naar de laadvloer en reduceert daarmee het vermogensbehoefte. Een ander belangrijk voordeel is dat het zogenaamde moeseffect hiermee wordt voorkomen.

De werkbreedte van de ongestuurde pick-up is 1.800 mm (volgens DIN 11220); hiermee worden ook bredere zwaden probleemloos opgeraapt en zal in bochten geen gras meer achterblijven dankzij de grote werkbreedte van de pick-up.

De snijrotor van de AX heeft 25 mm brede meenemers en zorgen voor perfecte snijkwaliteit door het schaareffect. Met 32 messen resulteert dit in een theoretische snijlengte van 45 mm met een minimale vermogensbehoefte.

Een ander praktisch onderdeel is de messenbalk, die hydraulisch in en uit klapt en daarnaast zijdelings naast de wagen kan uitzwenken. Hierdoor kan de chauffeur eenvoudig vanaf één zijde de messen wisselen en vergrendelen. De hydraulische functies kunnen ook vanaf de linker zijde aan de wagen worden bediend.

Meer pluspunten: Bij de AX varianten HL/HD (hakselopbouw) wordt voor het losmaaien, het bovenste gedeelte van de voorwand hydraulisch naar voren geklapt. Daarnaast zijn de spatborden, kappen en frame allemaal schuin aflopend gemaakt zodat er hier geen gewassen meer kunnen blijven liggen.

Samengevat: met de nieuwe AX met hakselopbouw biedt Krone een interessante dubbeldoelwagen aan met laadvolumes variërend van 25 tot 31 m³ waterinhoud.

AX at work