Extreem snel, super eenvoudig en enorm sterk
De nieuwe EasyWrap balenwikkelaar voor kwalitatief hoogwaardige silage balen

Spelle, september 2020 – Geheel nieuw in het Krone programma is de wikkelaar voor ronde balen, genaamd EasyWrap 150, waarmee balen gewikkeld kunnen worden met een diameter van 1,00 m tot 1,50 m.
Met name voor de landbouwgebieden, waar veel met ronde balen gewerkt wordt, heeft Krone het assortiment uitgebreid met de EasyWrap balenwikkelaar.

Met de EasyWrap 150, met een wikkelsnelheid tot 36 omwentelingen per minuut, introduceert Krone de actueel snelste wikkelaar met een enkele wikkelarm op de markt. De eveneens compacte, als ook robuuste en eenvoudig te bedienen machine kan zowel voor als achter in de driepuntshef opgehangen worden. De optimale gewichtsverdeling zorgt voor een veilig rijgedrag op elke ondergrond, en kan daardoor ook gebruikt worden in combinatie met kleinere trekkers. Zo kunnen ook ronde balen met een gewicht tot 1600 kg probleemloos gewikkeld worden.
Nog een pluspunt: dankzij de compacte bouwwijze en het zeer smalle hoofdframe heeft de chauffeur een uitstekend zicht op de wikkelaar.

Twee grote aangedreven walsen (een gladde en een met een profiel) zorgen voor het veilig draaien van de balen, ook onder moeilijke omstandigheden. De te wikkelen baaldiameter kan, met behulp van een bout, eenvoudig aangepast worden op de laadarmen. Dit zorgt ervoor dat de folie altijd in het midden van de ronde baal aangebracht wordt, met als gevolg een ideale overlapping en een gelijkmatige verdeling van de folie.
Een ander technisch hoogstandje: in vergelijking met andere solo wikkelaars functioneert de EasyWrap zonder de anders gebruikelijke tijdsbesturing van de wikkeleenheid. In plaats daarvan bewaakt een draaihoeksensor de positie van de wikkelarm. Dat garandeert een perfecte wikkeling met een gelijkblijvende overlapping, ook bij wisselende tractoren met verschillende hydraulische vermogens.

Gewikkeld wordt er met 750 mm brede folie, welke standaard tot 55% of 70% voorgespannen kan worden. Tot vier reserverollen kunnen er extra meegenomen worden met de optionele folierollenhouder, met geïntegreerde verlichting. Met de eveneens geïntegreerde bediening kunnen de geleiders, de snij-inrichting en het roteren van de wikkelarm bediend worden.

Standaard wordt de EasyWrap 150 bediend middels een DS 500 terminal, waarbij het grote beeldscherm een ideaal overzicht biedt en in combinatie met de intuïtieve bediening voor maximaal gebruikscomfort zorgt.
Met behulp van de terminal kan het gewenste aantal lagen folie en de baaldiameter ingesteld worden, daarmee worden de te wikkelen lagen automatisch berekend. Indien de folierol op is of scheurt, stoppen de walsen onmiddellijk met draaien. De wikkelarm draait naar de linkerzijde van de machine, zodat de nieuwe folierol comfortabel aangebracht kan worden.

De EasyWrap 150 kan optioneel met een baalkantelaar uitgevoerd worden. Deze dient tegelijkertijd als sensor voor de AutoLoad functie: wordt de rol tijdens het rijden door een baal naar voren gedrukt, dan bewegen de walsen naar elkaar toe en pakken zo de baal op. Het wikkelproces kan compleet geautomatiseerd worden, zodoende kan de chauffeur zich volledig concentreren op het rijden tijdens het oppakken en afleggen van de balen. Indien de omstandigheden het niet mogelijk maken om de automatische modus in te schakelen, kan de machine uiteraard ook gewoon manueel bediend worden.

Aan het einde van wikkelproces wordt de folie met behulp van de geleiders en de snij-inrichting in een beweging gefixeerd en tegelijkertijd afgesneden. Dankzij het directe snijden kleeft de folie direct aan de baal, waarbij er geen lastige folieresten ontstaan tijdens het gebruik van de EasyWrap.
Voor het afleggen van de gewikkelde balen bewegen de beide walsen van elkaar af en leggen de baal vervolgens schonend af.
Bij een veldwissel schakelt de chauffeur, zonder af te stappen, met een druk op de knop de transportmodus in en rijdt vervolgens comfortabel naar het volgende perceel. Dankzij de verlichting beschikt de nieuwe Krone EasyWrap standaard over een toelating voor de openbare weg.

Samenvattend: met de nieuwe EasyWrap wikkelaar onderstreept Krone zijn know-how betreffende wikkeltechniek, en biedt zodoende een robuuste machine die scoort op het gebied van maximale snelheid, voorbeeldig comfort en een uiterst eenvoudige bediening.
Daarnaast is de EasyWrap 150 voor wat betreft wikkeltechniek zeker niet de laatste machine. Het blijft dus spannend!